Beskrivelse
Pecorino Fiore Sardo DOP laves af 100% sardisk fåremælk tilsat lamme-osteløbe. Pecorino er en af de få ost lavet af råmælk. Den fremstilles udelukkende i hånden efter en traditionel og hundred år gammel fremstillingsmetode overleveret gennem generationer. Fårene går frit omkring i det sardiske landskab, der er rig på flora og urter, som er med til at give osten særlige og unikke egenskaber samt en stærk identitet, der er tæt forbundet med den sardiske befolknings kultur og tradition.
Før pecorino’en lægges til modning, røges osten let efter en gammel metode med typiske træer og urter fra sardiske landskab: brænde af mastiks-, myrte- og oliventræ, ostens overflade gnides med ekstra-jomfruolivenolie. Denne form for forarbejdning gør det muligt for osten at bevare en række unikke og umiskendelige aromaer, dufte og smagsstoffer, og hermed sin identitet,
Skorpen er mørk og hård, mens osten er smuldrende og har en flot bronzeret cremefarve. Kongen af de modne sardiske oste er ydmyg og generøs, han tilpasser sig forskellige kombinationer: med brød og vand for at nyde smagen; med fyldig rødvin i den kolde årstid; fremragende med champagne og en god prosecco. Står godt med frugt, især med vandmelon og figner, men også med blodappelsiner, æbler og vindruer. Den passer godt til skinke, pancetta, guanciale og lardo, friske grønlige tomater og løg. Fremragende til madlavning af de traditionelle italienske pastaretter for eksempel: pesto, spaghetti alla carbonara, spaghetti all’amatriciana, rigattoni alla gricia og spaghetti caccio e pepe. Fremragende til supper baseret på bønner og til alle slags fantasifulde risotto retter. Tilføjes til alle slags salater eller kan erstatte desserten med lidt mandler, valnødder og honning.
Pecorino er næringsrig og let fordøjelig, den anbefales til ældre og sportfolk for sit høje indhold af kalk .
Fiore Sardo DOP er en af de 31 italienske oste med Beskyttet OprindelselsBetegnelser (BOB på dansk). Pecorino Fiore Sardo DOP har altid været betragtet som “osten” af de sardiske hyrder og man har lavet Fiore Sardo gennem århundreder. Ifølge de historiske kilder stammer Fiore Sardo helt tilbage til den nuragiske periode (bronzealder).
En hel Fiore Sardo vejer mellem 3,7- 4 kilo. Vores pecorino laves af hyrden Giuseppe Cugusi fra Gavoi. Byen kaldes også for hyrdenes landsby. Cugusis gård Azienda Agricola Sa Marchesa har vundet flere præmier for sin kvalitets pecorino bl.a. 1. præmie for den bedste Fiore Sardo fra internationalt anerkendte madmagasin Gambero Rosso og er presidim slow food. Slow Food Presidierne er projekter, der beskytter små produktioner af kvalitetsfødevarer.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.